Geregistreerd partnerschap: dit moet je erover weten

Wanneer je een relatie hebt, en deze ‘officieel’ wil maken, heb je verschillende mogelijkheden onder de wet. Zo kun je natuurlijk gaan trouwen en elkaar het ‘ja’-woord geven, maar ook zijn er andere opties. Een veelgestelde vraag is wat geregistreerd partnerschap nou eigenlijk is, en hoe dit verschilt van trouwen en een samenlevingscontract. Je leest er hier alles over.

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Met een geregistreerd partnerschap wordt, net als bij een huwelijk, een relatie voor de wet vastgelegd. Dit betekent dat je na het vastleggen ervan bepaalde rechten en plichten tegenover elkaar hebt als partners. Hoewel een geregistreerd partnerschap veel lijkt op een huwelijk, zijn er toch wat verschillen.

Wat zijn de voor- en nadelen van geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap heeft enkele voor- en nadelen. Echter kan het van persoon tot persoon verschillen of deze eigenschappen worden gezien als een voordeel of een nadeel.

Zo is een geregistreerd partnerschap bijvoorbeeld vaak makkelijker te ontbinden dan een huwelijk. Er hoeft niet altijd een rechter tussen te komen. Hoewel dit wettelijk gezien een voordeel is, kunnen anderen het juist opvatten als een nadeel dat de wettelijke relatie makkelijker te beëindigen is.

Wat wel een duidelijk nadeel is, is dat een geregistreerd partnerschap niet altijd wordt erkend in andere landen. Dit is dus belangrijk om in de gaten te houden wanneer je van plan bent om een lange tijd in het buitenland door te brengen, of als een van de partners uit het buitenland komt.

Wat is het verschil met trouwen?

Het geregistreerd partnerschap lijkt erg op een huwelijk. Zo ga je een geregistreerd partnerschap aan door dit te registreren bij de gemeente. Veel van de rechten en plichten die je hebt zijn ook vergelijkbaar met die van een huwelijk. Echter zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Een geregistreerd partnerschap

  • Vereist niet dat je elkaar het ‘ja’-woord geeft.
  • Kan worden omgezet in een huwelijk (maar andersom niet).
  • Wordt niet altijd erkend in het buitenland (dit verschilt per land).
  • Kan worden beëindigd zonder tussenkomst van een rechter (via een notaris of advocaat). Uitzondering hierop is wanneer je samen kinderen hebt van onder de 18 jaar.

Maar verder zijn er dus veel overeenkomsten met een huwelijk. Zo kun je elkaars achternaam gebruiken, elkaars erfgenaam zijn en worden jullie ook als fiscale partners gezien.

Wat is het verschil met een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is anders dan geregistreerd partnerschap. Een samenlevingscontract is voor wanneer je wil samenwonen, maar niet officieel als ‘partners’ geregistreerd wil staan.

Het samenlevingscontract regelt veel zaken over hoe je met elkaar omgaat en wat er onderling geregeld moet worden. Denk hierbij aan bepaalde kosten die verdeeld moeten worden, zoals de huur en de boodschappen.

Geregistreerd partnerschap aangaan? Dit moet je regelen

Wanneer je hebt besloten om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, werkt het vrijwel hetzelfde als wanneer je gaat trouwen. Je zal dit dan moeten melden bij een gemeente. Zorg er wel voor dat je dit ruim van tevoren doet. Dit kun je online aanvragen bij de gemeente. Je kunt dan vervolgens een datum vaststellen waarop je naar de gemeente zal gaan voor de ceremonie.

Hoewel het proces vrij simpel is, is het wel belangrijk om te beseffen dat een geregistreerd partnerschap veel wettelijke implicaties heeft. Het lijkt volgens de wet namelijk erg veel op trouwen, en brengt dus ook veel verantwoordelijkheden met zich mee.

Wil je je eerst goed laten informeren over wat je allemaal moet regelen? Neem dan contact op met een advocaat.

Praat eerst met een advocaat

Bij Anik Advocaten hebben we al meer dan 10 jaar ervaring in het personen- en familierecht. Daarnaast hebben we ook veel zaken behandeld omtrent echtscheidingen.

Wanneer je van plan bent om een geregistreerd partnerschap aan te gaan of gewoon informatie wil inwinnen, kun je kosteloos contact met ons opnemen. Wij zullen je dan voorzien van het advies dat je nodig hebt om de juiste keuze voor jouzelf te maken.

Kom je ergens niet uit met jouw partner? Ook dan staan we voor je klaar om je te adviseren of eventueel bij te staan in een juridische procedure.

Neem contact op