Alle voor- en nadelen van geregistreerd partnerschap

Wanneer je er klaar voor bent om de volgende stap te zetten met jouw partner, zijn er enkele belangrijke beslissingen om te nemen. Een van die beslissingen is hoe je het partnerschap formeel gaat invullen. Zo zijn er belangrijke verschillen tussen een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en een huwelijk. Wat zijn de voor- en nadelen van geregistreerd partnerschap ten opzichte van de andere twee? Dat lees je hier.

Wat is geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is een vorm van een wettelijk partnerschap zoals een huwelijk dat is. Echter zijn er bepaalde cruciale verschillen tussen de twee. Je kunt het geregistreerd partnerschap ook zien als een soort laagdrempelige vorm van een huwelijk, met minder procedures.

In Nederland worden er veel vragen gesteld over het geregistreerd partnerschap. Het is een populair onderwerp binnen het personen- en familierecht en kan bij velen ook voor keuzestress zorgen. Daarom zetten we hieronder de belangrijkste voor- en nadelen op een rij, zodat jij je goed kunt inlezen voordat je zelf een beslissing neemt.

Voordelen van geregistreerd partnerschap

  • Fiscaal partnerschap: mogelijk krijgen jij en je partner bepaalde belastingvoordelen omdat jullie als fiscale partners worden gezien door de Belastingdienst.
  • Erfrecht: vergelijkbaar met een huwelijk, ben je ook bij een geregistreerd partnerschap automatisch elkaars erfopvolger.
  • Automatisch ouderschapsgezag: krijg je kinderen tijdens het geregistreerde partnerschap? Dan krijg je ook automatisch gezag over jullie kinderen.
  • Makkelijk om te zetten in een huwelijk: het proces om het partnerschap om te zetten in een huwelijk is vrij eenvoudig. Dit doe je bij de gemeente.
  • Te ontbinden zonder tussenkomst van een rechter: het partnerschap is makkelijker te beëindigen dan een huwelijk. (Dit kan echter ook als een nadeel worden beschouwd.)

Nadelen van geregistreerd partnerschap

  • Wordt niet altijd erkend in het buitenland: ben je in het buitenland? Dan hangt het sterk af van in welk land je je bevindt of het partnerschap wordt erkend. Ieder land heeft hier een andere kijk op.
  • Minder ceremonieel dan een huwelijk: het aangaan van een geregistreerd partnerschap wordt vaak niet zo uitgebreid gevierd als een huwelijk, omdat de maatschappelijke kijk erop iets anders is.
  • Automatisch beperkte gemeenschap van goederen (sinds 1 januari 2018): je kunt hier echter andere afspraken over maken.
  • Minder zekerheid en juridische bescherming dan een huwelijk: dat het partnerschap makkelijker kan worden ontbonden kan als velen als een nadeel worden gezien in plaats van een voordeel.

Wat is voor mij de juiste keuze?

Het kiezen tussen de verschillende partnerschapsvormen is niet altijd makkelijk. Wat voor jou de juiste keuze is hangt af van verschillende factoren, waaronder jouw culturele kijk op het onderwerp, jouw lange-termijndoelen en in hoeverre je jouw partnerschap juridisch wil afbakenen.

Sommigen kiezen bijvoorbeeld voor een samenlevingscontract in plaats van een geregistreerd partnerschap. Anderen kiezen voor een huwelijk. Ieder van deze opties heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Keuzestress?

Ga je nou voor een samenlevingscontract, een geregistreerd partnerschap of een huwelijk? Deze keuze is niet voor iedereen even makkelijk. Ook is het niet een beslissing die je zomaar neemt zonder je eerst goed te laten informeren.

Wil je nou weten wat voor jou de juiste keuze is? En wil je ook goed voorbereid zijn op het gehele proces, alle documenten die je moet regelen en de afspraken die je onderling met je partner moet maken? Dan helpen we jou daar graag mee verder.

Anik Advocaten heeft meer dan 10 jaar ervaring in het personen- en familierecht. We hebben verschillende soorten zaken behandeld: van het adviseren van stellen tot aan het procederen bij scheidingen. Hierdoor kunnen we jou voorzien van het juiste advies en je helpen de juiste beslissingen te nemen, en veelvoorkomende valkuilen te vermijden.

Neem contact met ons op door ons te mailen, het contactformulier in te vullen of te bellen, en wij helpen je graag verder.

Neem contact op